NOODACTIE: Duizenden Syrische gezinnen in Irak hebben dringend hulp nodig

De onrust in het noordoosten van Syrië houdt maar niet op. Opnieuw moeten duizenden Koerden en Assyrische christenen het gebied ontvluchten. Om deze nieuwe, enorme stroom vluchtelingen te kunnen helpen is uw hulp hard nodig.

Naar verwachting trekken de komende weken duizenden kinderen, vrouwen en ouderen de grens met Irak over. Door het onverwacht hoge aantal vluchtelingen zitten de kampen daar inmiddels zo vol, dat veel mensen geen hulp kunnen krijgen.

ZOA maakt zich grote zorgen over de situatie. Zeker met de winter in aantocht, vertelt ZOA’s landendirecteur Esther Grisnich vanuit Irak:

Veel vluchtelingen komen letterlijk met alleen een tasje kleding de grens over, doordat ze zo halsoverkop zijn vertrokken voor het geweld. Ze hebben écht helemaal niets meer. In december wordt veel regen en temperaturen onder het vriespunt verwacht. Maar noodzakelijke spullen om dat te overleven, zoals warme kleding, een kachel of dak boven hun hoofd hebben ze niet.”

Hoewel de eerste hulppakketten geregeld zijn door de VN, blijkt het aantal vluchtelingen veel hoger te zijn dan vooraf was verwacht. Om iedereen te kunnen helpen, is extra hulp nodig. ZOA start daarom een noodhulpactie.

Sponsor een noodpakket voor een Syrisch gezin in nood
Met name gezinnen die niet terecht kunnen in een vluchtelingenkamp wil ZOA helpen met een noodpakket. Voor € 55 krijgt een gezin een pakket met alle noodzakelijke spullen om te overleven, zoals een kachel, een tent, kookgerei en hygiënespullen.

Om dit mogelijk te maken, is uw steun als donateur hard nodig. Wilt u daarom een gezin in nood helpen door één van deze pakketten, of een deel daarvan, te sponsoren? Alle beetjes helpen! Samen laten we de Syrische vluchtelingen in Irak niet aan hun lot over.

Steun de actie

Wat is er aan de hand in Noordoost-Syrië?
Door gevechten tussen Turkse en Syrische troepen is het zeer onrustig in het noordoosten van Syrië. De gespannen situatie zorgt ervoor dat inwoners van de vele christelijke dorpen in de regio het gebied moeten verlaten. “Het gebied is helemaal gezuiverd van Koerden, christenen en andere bevolkingsgroepen”, vertelt ZOA’s landendirecteur in Irak Esther Grisnich. Omdat veel mensen niet onder het regime van Assad willen leven, vluchten velen van hen naar het noorden van Irak. Naar verwachting loopt dit aantal op tot boven de 50.000 vluchtelingen.

Gebedspunten
Wilt u meebidden voor de vluchtelingen uit Noordoost-Syrië?

  • Na eerst te zijn gevlucht voor Assad of IS, moeten veel gezinnen nu opnieuw alles achterlaten. Bid voor troost en dat zij een veilige plek mogen vinden.
  • De stroom vluchtelingen is enorm. Bid mee voor voldoende hulp, ondanks de geringe aandacht die er is voor de situatie.
  • Bid voor de hulpverleners ter plaatse, dat zij ondanks de moeilijke omstandigheden hun werk zo goed mogelijk kunnen doen.

Help mee
Voor € 55 sponsort u een noodpakket voor één gezin in Noord-Irak dat niet in een vluchtelingenkamp terecht kan. Dit bevat alle noodzakelijke goederen om te overleven. Helpt u mee om zoveel mogelijk gezinnen van een pakket te voorzien?

Sponsor een pakket