Bericht van Inlia

 

 

 

30 jarig bestaan Charter van Groningen wordt eind juni gevierd:
Weekend van bezinning, bemoediging, inspiratie en hoop

In het weekend van 22 tot en met 24 juni herdenkt INLIA het 30 jarig bestaan van het Charter van Groningen met een groot aantal activiteiten. Met het opstellen en ondertekenen van het Charter kozen destijds honderden kerkgemeenschappen partij voor vluchtelingen in nood.

Dat is nog steeds hard nodig. Reden waarom INLIA (de serviceorganisatie van het Charter) het jubileum niet ziet als reden tot feestvreugde. “Het is eerder wrang dat dit werk nog steeds, zelfs meer dan ooit, nodig is”, zegt directeur John van Tilborg. Het weekend staat daarom in het teken van bezinning, bemoediging, oplossingen voor de toekomst en hoop.

Vrijdagmiddag is het woord eerst aan de jeugd, op een werkconferentie voor jong en oud over ‘oplossingen voor de toekomst’. Allerlei politici, van Kamerlid tot burgemeester, doen mee. Jongeren werken ook mee aan de Muur van Hoop die zaterdag in de Martinikerk verrijst.

Een kleine boot waarmee 282 vluchtelingen de Middellandse Zee overstaken, vaart dit weekend in de Groninger grachten. Aan boord vertelt een vluchteling over zijn tocht. Op een expositieterrein langs het Eemskanaal is in zeecontainers onder meer een expositie te zien van foto’s van de hand van Pietro Bartólo, de dokter van Lampedusa.

Er is ook ruimte om terug te blikken: “Het Charter heeft wel betekenis gehad in het leven van mensen. Duizenden mensen. Duizenden levens waarin we het verschil konden maken. Het is ook goed om te bedenken waartoe we in staat zijn als we de handen ineen slaan en ons samen inzetten voor mensen in nood.”

Het historische tentenkamp is daar een goed voorbeeld van. Op het expositieterrein staan straks drie tenten, ingericht zoals in 1997 in de bossen bij Dwingeloo. De kerken vingen daar asielzoekers op die waren afgewezen en nergens terecht konden. Geen enkel land nam hen op – ook de landen van herkomst niet – en ze stonden hier op straat. De politiek sprak er destijds schande van dat de kerken insprongen. Nu contracteren overheden INLIA om opvang uit te voeren. Het kan verkeren.

Zaterdagmiddag wordt in de Martinikerk de Levende Steen uitgereikt, de onderscheiding die eerder werd uitgereikt aan onder anderen dokter Bartólo en Geesje Werkman van Kerk in Actie. Het weekend eindigt zondagochtend ook in deze kerk met een bijzondere, oecumenische en internationale slotviering. Alle kaarsen uit de estafette die deze weken door het land gaat, komen daar samen als teken van hoop, van redding.

Op de nieuwe website www.inlia.nl staat binnenkort het volledige programma.
PS: we kunnen nog veel vrijwilligers gebruiken! Mail voor informatie en aanmeldingen naar info@charter1988.nl of bel 050-3138181.