Bericht van Inlia: Het hol van de tijger trotseren

Op zijn vlucht door de woestijn klimt de zon klimt steeds hoger. Een hol is de enige plek die schaduw biedt. Maar wat zal hij daarin aantreffen? Een tijger, een hyena, een ratelslang? Voorzichtig nadert hij. Het hol is leeg. Voor nu.

Yahya is Somalië ontvlucht. Zijn broer werd voor zijn ogen vermoord, vader en moeder trof hij dood aan. Hij zocht tevergeefs naar zijn vrouw en kinderen. Uiteindelijk vluchtte hij. Zo komt hij in dat hol terecht, in Jordanië, en weet hij na een lange, barre tocht in 2007 Nederland te bereiken.

Identiteit ontkend

De IND gelooft echter niet dat Yahya uit Zuid-Somalië komt. Er komen taalanalyses, hij beantwoordt kennisvragen goed en getuigen verklaren dat hij echt uit Zuid-Somalië komt, maar de IND blijft erbij: geen Zuid-Somaliër. Het duurt tot 2016 voordat Yahya erin slaagt zijn geboorteakte te bemachtigen en een nationaliteitsverklaring te krijgen van de Somalische ambassade.

Maar volgens de IND staat de authenticiteit niet vast. Bijzonder, om officiële documenten van de ambassade in twijfel te trekken. Maar de rechtbank en de Raad van State gaan erin mee. Achteraf is dat in strijd met het oordeel van het Hof van Justitie van de Europese Unie: dat oordeelt in 2021 dat Nederland veel te hoge eisen stelde aan documenten bij opvolgende asielaanvragen. Maar daar heeft Yahya in 2018 niks aan.

Droom

Zo zit Yahya al sinds 2007 in onzekerheid. Maar dan wordt, in het najaar van 2021, INLIA benaderd: Yahyas vrouw en kinderen leven nog en zoeken hem. “Een droom”, zegt Yahya. Hij krijgt foto’s van zijn vrouw, zijn inmiddels volwassen kinderen en hún kinderen. Hij is opa! Zijn gezin is via het Rode Kruis en de UNHCR in Minnesota beland.

Radicaal besluit

Gezinshereniging zo snel als kan, zou je denken. Maar het blijkt ingewikkeld om te regelen dat hij hiervandaan naar de VS kan. Zolang hij afhankelijk is van de Nederlandse overheid, wordt hij nooit met zijn gezin herenigd, denkt Yahya. Hij neemt een radicaal besluit: hij gaat terug naar Somalië.

Ja, daar is het onveilig. Maar nog langer hier afwachten; nog erger. Yahya neemt het heft in handen. Eerst terug, daarna ziet hij wel verder. De man die het hol van misschien wel een tijger trotseerde, laat zich niet langer uit het veld slaan.

Klik hier om alle artikelen van Inlia te kunnen lezen.

© Ewa Rogoyska | Dreamstime.com

Naschrift INLIA: Yahya is inmiddels in Mogadishu, INLIA houdt contact met hem.