Bericht van Inlia: manifestatie ‘Solidair met Ter Apel’

De nood bij het Aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel blijft enorm hoog. Het centrum zit sinds maandag wéér vol en alleenstaande jongeren verkeren er in nood. Het kan echt niet langer zo, Den Haag moet ingrijpen. Daarom is er deze vrijdag een manifestatie bij het Aanmeldcentrum in Ter Apel. Vluchtelingenorganisatie INLIA roept iedereen op om mee te doen. Wie niet in staat is zelf naar Ter Apel te komen, kan steun betuigen via de INLIA-website.

De manifestatie ‘Solidair met Ter Apel’ is bedoeld om structurele oplossingen te eisen en solidariteit te tonen met alle asielzoekers in het centrum, alle mensen die er werken, iedereen die in Ter Apel woont en de bestuurders die al geruime tijd de noodklok luiden. Diverse geloofsgemeenschappen en kerkelijke organisaties steunen de manifestatie.

INLIA-directeur John van Tilborg is vrijdag een van de sprekers. Andere sprekers zijn in ieder geval de fractievoorzitter van GroenLinks in gemeente Westerwolde (waar Ter Apel onder valt), Groninger Statenleden (van PvdA en SP) en initiator Angelique Schoonewille. De manifestatie begint om 15.00 uur.

Nood houdt aan

De nood in Ter Apel houdt nog steeds aan. Het centrum zit sinds maandag opnieuw vol. Gemeente Westerwolde en de Veiligheidsregio Groningen luiden al geruime tijd de noodklok en vragen Den Haag om in te grijpen. Ook het Centraal orgaan Opvang Asielzoekers zelf sloeg recent alarm en vroeg om structurele oplossingen. Tot nu toe allemaal zonder resultaat.

Initiatiefnemer Angelique Schoonewille vindt het gebrek aan actie om de nood Ter Apel te lenigen in schril contrast staan met alle acties voor Oekraïners: “Zijn we alleen solidair met mensen waarmee wij ons kunnen identificeren? Zijn wij alleen solidair met mensen uit bepaalde landen? Dat kan toch niet zo zijn? Ik vind het heel mooi dat we ons zo openstellen voor de Oekraïners, ik pleit er voor dat dit we ook voor anderen in nood doen.”

“Wegkijken moet stoppen”

Ze wijst erop dat in Ter Apel een mensonwaardige situatie is ontstaan. “Keer op keer worden humane grenzen overschreden. Kinderen worden mentaal verwaarloosd, krijgen nauwelijks hulp, aandacht of dagbesteding en geen onderwijs. Medewerkers doen wat ze kunnen, maar staan met hun rug tegen de muur. En de rest van Nederland kijkt grotendeels weg of ziet het niet. Dat moet stoppen. Nu!”

 

De manifestatie heeft vandaag om 15:00 uur plaatsgevonden bij het Aanmeldcentrum: Ter Apelervenen 3, Ter Apel!