Bericht van Inlia: Sara en haar twee kinderen jarenlang onderweg naar veiligheid – Deel 2

Van een engel die berooide vreemden welkom heet

Sara en haar twee jonge kinderen zijn jaren onderweg naar veiligheid en vrijheid. Een verhaal over een vlucht voor geweld, uitbuiting & uithuwelijking én over onderweg goede mensen tegenkomen.

Ze vlucht in de nacht weg van de Afghaanse schoonfamilie. Terug naar haar ouders in Iran. Want haar man is doodgeschoten, zij en haar kinderen worden mishandeld. Ze weet Iran te bereiken, maar haar ouders zijn niet blij; haar vlucht maakt de familie te schande. Bloedwraak dreigt. Vader huwelijkt Sara daarom uit aan haar zwager, die al een vrouw en zes kinderen heeft.

Sara vlucht opnieuw, dit keer binnen Iran. Ze werkt in een illegaal naaiatelier, daarna als werkster. De kinderen gaan illegaal naar school. Het duurt een paar jaar. Al die tijd is ze bang dat ze naar Afghanistan uitgezet zullen worden. Dan komt iemand daarachter en chanteert hen: Yanis moet drugs runnen. Ze moeten wéér vluchten.

Naar Europa, denkt Sara. Op de bergpas naar Turkije zien ze twee dode vluchtelingen, bevroren. Verderop kan een Somalische man nauwelijks meer lopen. Ze duwen hem, 36 uur lang. Dan zijn ze in Turkije.

Van de hel in de hemel

In de vallei kloppen ze aan bij het eerste huisje. Wildvreemden, berooid en koud – maar de vrouw verwelkomt hen. Warme thee krijgen ze, schone kleren, eten. “Ze was zo hartelijk”, zegt Sara, “We kwamen van de hel in de hemel. Ik zal haar gezicht nooit vergeten. Een engel.”

De volgende dag gaat de reis door, maar de kust is nog ver en Sara moet geld verdienen voor de overtocht naar Europa. Opnieuw doet ze dat in een naaiatelier, terwijl ze uitvogelt hoe het verder moet. “Je moet weten waar ze vertrekken en hoeveel het kost.”

Eenmaal aan de kust kan ze niemand vinden. Ze schuilen met een groep in een hol in het bos. De oversteek mislukt dag na dag. Overdags is het strand bevolkt met badgasten, spelende kinderen. Yanis rent er op gegeven moment heen.

Gevaarlijk: de hele groep kan ontdekt worden. Maar de moeder van het meisje waarmee hij speelt brengt hen ‘s avonds dekens en eten. Vijf dagen lang. “Ik heb zoveel geluk gehad”, zegt Sara, “Ik ben zulke goede mensen tegengekomen.”

De zesde dag slaagt de overtocht: Sara en haar kinderen landen veilig op de Griekse kust.

Eindelijk in Europa.

 

Dit was deel 2 van het verhaal van Sara en haar kinderen. Het duurt dan nog geruime tijd, maar uiteindelijk komen ze via de TussenVoorziening van INLIA in Eelde ‘thuis’, in Groningen.

Het bootje met ook Sara en haar kinderen, op de oversteek van Turkije naar Griekenland.