Bericht van INLIA

Bericht van INLIA uit de BBB+ in Groningen, over je leven betekenis geven.

“Wat belangrijk is, is dat je wat bijdraagt aan de wereld”

“Iedereen verlaat dit leven, dat is het enige dat zeker is. Maar je wil iets positiefs achterlaten”, Rahimullah Daqiq zegt het zachtjes. Hij is al twintig jaar in Nederland. Zijn asielverzoek werd afgewezen en hij kon geen kant op. Nog steeds niet. Niet terug naar Afghanistan, niet naar een derde land. Twintig jaar tussen wal en schip. Maar: “Je wil je leven betekenis geven, iets goeds doen.”

Dat ‘goeds om te doen’ heeft hij gevonden. De 63-jarige voormalige directeur van het provinciale bureau landhervormingen in Kabul, Afghanistan is dichter, schrijver en vertaler geworden. Drie dichtbundels heeft hij op zijn naam staan – lijvige bundels mag wel gezegd – en evenzoveel romans. Geschreven in zijn moedertaal, het Pashtu, en uitgegeven in Afghanistan. Daar liggen zijn boeken in de universiteitsbibliotheken. In delen van Pakistan ook.

En zojuist heeft hij de laatste hand gelegd aan de vertaling van een alom geprezen boek over de westerse filosofie: De wereld van Sofie. Het boek van de Noorse schrijver Jostein Gaarder is een roman, detective en naslagwerk in één. Het behandelt een slordige 2500 tot 3000 jaar westerse filosofie. Van Socrates, Plato en Aristoteles tot Kant, Kierkegaard en Simone de Beauvoir. (Naar aanleiding van wier boeken Daqiq ooit een gedicht schreef over vrouwenrechten, maar dat terzijde.)

“Vergeet Spinoza niet”, zegt Daqiq, “jullie Nederlandse filosoof. Staat er ook in, natuurlijk. Te weinig mensen zijn bezig met zijn werk, of überhaupt bezig met filosofie. Dat is zonde. Het ligt hier voor het oprapen.” Hij heeft het boek wel 10 keer gelezen. “Het bleef me trekken. Stel je voor: bijna 3000 jaar gedachtenvorming in 600 pagina’s!”  De Afghaanse dichter/schrijver staat bepaald niet alleen in zijn waardering. Het boek werd vertaald in onder meer Engels, Zweeds, Duits, Spaans en Italiaans, het werd verfilmd en er werden een tv-serie, een musical, een computerspel en zelfs een bordspel van gemaakt. Allemaal in de westerse wereld. Tot nu toe.

Dankzij Daqiq kunnen de Afghanen straks duizenden jaren westerse filosofie tot zich nemen. Dankzij een 63-jarige afgewezen asielzoeker die in 1997 vluchtte voor de gewelddadige machtsovername van de religieuze fanatici van de moedjahedien. Iemand die er desondanks toe wil doen. “Wat belangrijk is, is dat je wat bijdraagt aan de wereld. En dit is wat ik kan bijdragen.”

Het verhaal is ook als bericht op de website van Inlia gepubliceerd.
Alle eerdere verhalen kunt u ook hier terugvinden op de website