Collecte 28 oktober : IJM Nederland : Nazorg jonge slachtoffers cybersex

IJM zet zich in tegen plaag van geweld allerarmsten

Vijf jaar lang zat hij vast als slaaf in een rijstfabriek in Chennai, India. In de val gelokt met een kleine lening, kon Vijaj geen kant meer uit. De eigenaar van de fabriek verplichtte Vijaj en zijn vrouw 20 uur per dag te werken. Hun zieke kindje mochten zij niet naar een dokter brengen. En toen het kind overleed, moest Vijaj het lijkje naast zich neerleggen, terwijl hij aan het werk was in de fabriek…

Anno 2018 zijn er wereldwijd bijna 30 miljoen slaven. Kinderen, vrouwen en mannen als Vijaj die geen kant op kunnen. Die worden uitgebuit, mishandeld, verkracht. Moderne slavernij is een van de voorbeelden van de plaag van geweld waar de armsten van de wereldbevolking onder te lijden hebben. Andere voorbeelden zijn seksueel geweld tegen minderjarigen, mensenhandel, illegale landonteigening en machtsmisbruik van politie.
De christelijke mensenrechtenorganisatie International Justice Mission (IJM) wil gehoor geven aan de woorden uit Jesaja 1:17:

‘Zoek het recht,
houd tirannen in toom,
bied wezen bescherming,
sta weduwen bij.’

De missie van IJM is armen te beschermen tegen gewelddadig onrecht als slavernij, door slachtoffers te bevrijden, hun een veilige en hoopvolle toekomst te bieden, daders voor de rechter te brengen en lokale politie en justitie te helpen om effectief onrecht te bestrijden.

Concreet betekende dit voor Vijaj dat undercovermedewerkers van IJM in het geheim onderzoek deden naar zijn situatie, bewijsmateriaal verzamelden dat hij en zijn gezin als slaaf werden vastgehouden, hen vervolgens samen met locale autoriteiten uit slavernij bevrijdde, hen opnamen in een uitgebreid nazorgprogramma en een rechtszaak begonnen tegen de eigenaar van de fabriek. In India is de kans in de gevangenis te komen voor het houden van slaven kleiner dan geraakt te worden door de bliksem. IJM wil recht doen en door het versterken van rechtssystemen de armsten beschermen tegen de dagelijkse plaag van geweld.

Visie IJM
Duizenden bevrijden
Miljoenen beschermen
Bewijzen dat gerechtigheid voor de armen mogelijk is

www.ijmnl.org