Collecte Dankdag 2017 – Noodhulpacties voor overstromingen in Azië 

 

Hevige moessonregens in Azië veroorzaken grote problemen. In India, Nepal en Bangladesh zijn al ruim 900 doden gevallen. Naar schatting meer dan 40 miljoen mensen zijn door de overstromingen en landverschuivingen getroffen. Vier leden van het Christelijk Noodhulpcluster die in dit gebied aanwezig zijn (Tear, Red een Kind, Woord en Daad en ZOA) zijn gestart met hulpverlening en hebben hun rekeningnummers opengesteld voor giften.

Moessonregens zijn normaal in de maand augustus in deze regio. Maar dit jaar richten ze extreem veel schade aan en treffen ze een veel groter gebied dan andere jaren. Het Rode Kruis heeft becijferd dat naar schatting twee miljoen mensen op de vlucht zijn voor het water. Complete dorpen staan onder water of zijn weggevaagd door een laag modder. Ook in andere landen in de regio, zoals Myanmar, nemen de problemen toe en vinden grote landverschuivingen plaats.

Noodhulp India

Hevige moessonregens aardverschuivingen in Azië. Verschillende hulporganisaties zijn in actie gekomen. Zo ook DVN partner Emmanuel Hospital Association in India. Zij vormde direct een noodhulpteam en verleent hulp aan getroffen dorpen aan de rivier de Rapti, in de eigen omgeving Utraula. Andere hulporganisaties bereiken dit gebied nauwelijks. DVN is een noodhulpactie gestart om EHA te helpen. Help je mee?

Meer informatie op: www.verrenaasten.nl

Behalve dat mensen hun huizen en middelen van bestaan zijn kwijtgeraakt, zijn ook grote landbouwgebieden aangetast. Gevreesd wordt voor  ernstige voedseltekorten. Door het stilstaande water is er ook een groot risico op de uitbraak en verspreiding van besmettelijke ziekten. Gevreesd wordt dat de komende tijd de problemen alleen nog maar zullen toenemen. Er is meer regen voorspeld en door de overstromingen zijn nu al verschillende ondergelopen gebieden moeilijk bereikbaar.

Voor het  Christelijk Noodhulpcluster ligt de focus allereerst op het lenigen van de meest acute nood: onderdak, voedsel en veilig drinkwater. In India, Nepal en Bangladesh worden getroffen gezinnen geholpen met voedsel, medische hulp, dekens, kleding en slaapmatten. In India zijn er vooral slachtoffers in de noordelijke staten Bihar, Assam en Uttar Pradesh. Ook in Myanmar is gestart met de distributie van voedsel onder de getroffen gezinnen.

Meer informatie is te vinden op de websites van de organisaties van het Christelijk Noodhulpcluster.

www.dorcas.nl

www.redeenkind.nl

www.tear.nl

www.woordendaad.nl

www.zoa.nl