Dit Koningskind: activiteiten in 2022


Informatie avond – Over het ouder worden van een kind met VB
Donderdag 13 oktober | 20.00 – 21.30 uur
Onder leiding van VG arts Rianne van Dijken
Informatie & aanmelden

Voor de meeste mensen met een beperking breekt een keer de tijd aan dat ouder worden een rol gaat spelen in zijn/haar leven en daarmee in het leven van hun ouders, broers en zussen of anderen die verantwoordelijk zijn voor de zorg. Welke processen spelen hierin een rol? Wat is dan belangrijk in de ondersteuning en hoe kijk je samen naar de toekomst?

Tijdens deze webinar staat Drs. Rianne van Dijken (arts verstandelijk gehandicapten en seksuoloog NVVS) bij deze en vele andere vragen stil. Vanuit haar werk en jarenlange ervaring deelt ze handige informatie en tips rondom het thema ‘ouder worden’. Ook is er voldoende ruimte om vragen te stellen en gedachten uit te wisselen met elkaar.


Online gespreksgroep – Voor mannen met een partner met ASS
Woensdag 2, 16 en 30 november | 20.00 – 21.30 uur
Informatie & aanmelden

Heb jij een partner met (een vermoeden van) autisme? Dan is deze online gespreksgroep voor jou! Tijdens deze bijeenkomsten is er ruimte en aandacht voor jouw verhaal en vragen als man van een partner met autisme. Door het contact met andere mannen in dezelfde situatie ervaar je een gevoel van (h)erkenning. Op die manier helpen we elkaar verder door het geven van steun en tips. Onder leiding van onze consulent Bonna van der Wijngaard gaan jullie in gesprek over verschillende thema’s.


Online gespreksgroep – Voor ouders met een zorgintensief kind
Donderdag 3 en 17 november en 1 december | 20.00 – 21.30 uur
Informatie & aanmelden

Heeft jouw zoon of dochter een (licht) verstandelijke of meervoudige beperking? Dan weet je als geen ander dat deze zorg vaak veel van jou als vader of moeder kan vragen. Het is goed om hierin het gesprek aan te gaan met andere ouders, ervaringen uit te wisselen en zo te (h)erkennen hoe het is als ouder. Waar loop je bijvoorbeeld tegenaan en hoe gaan andere ouders hiermee om?


Ontmoetingsdag – Voor mensen met een licht verstandelijke beperking
Zaterdag 5 november | 10.30 – 15.30 uur | Midden/Oost Nederland
Informatie & aanmelden

Zaterdag 19 november | 10.30 – 15.30 uur | Noord Nederland
Informatie & aanmelden

Zaterdag 19 november | 10.30 – 15.30 uur | Zuid/West Nederland
Informatie & aanmelden

Online gespreksgroep – Voor vrouwen met een partner met ASS
Maandag 7 en 21 november en 12 december | 20.00 – 21.30 uur
Informatie & aanmelden

Heb jij een partner met (een vermoeden van) autisme? Dan is deze online gespreksgroep voor jou! Tijdens deze bijeenkomsten is er ruimte en aandacht voor jouw verhaal en vragen als vrouw van een partner met autisme. Door het contact met andere vrouwen in dezelfde situatie ervaar je een gevoel van (h)erkenning. Op die manier helpen we elkaar verder door het geven van steun en tips. Onder leiding van onze consulent Martine van der Burg gaan jullie in gesprek over verschillende thema’s.


Webinar – Omgaan met grenzen als je ASS hebt
Donderdag 15 november | 20.00 – 21.30 uur
Informatie & aanmelden

Platform Autisme in de kerk organiseert D.V. 15 november een webinar voor volwassenen met autisme, hun ouders, partners en andere betrokkenen. Grenzen stellen is een belangrijk en soms ook moeilijk thema. Ook als je te maken hebt met autisme. Soms gaat iemand over jouw grenzen heen. Soms ga je zelf over je grenzen heen. Daar kun je lang last van hebben. Door zelf grenzen aan te geven, creëer je meer rust voor jezelf. Waar stel jij duidelijke grenzen en hoe houd je rekening met de ander? Anderen kunnen niet bepalen waar jouw grens ligt, maar kun jij leren om dat zélf te ontdekken?


Algemene ledenvergadering en vrijwilligersborrel
Donderdag 17 november | 17.00 – 19.30 uur
Informatie & aanmelden

Het bestuur van Dit Koningskind nodigt de leden van harte uit voor de ledenvergadering en/of vrijwilligersborrel D.V. 17 november 2022 op het hoofdkantoor in Utrecht.

Vanaf 17:00 is iedereen welkom om elkaar te ontmoeten onder het genot van een hapje en een drankje. Speciaal voor onze vrijwilligers is er een interactief programma. Om 17:30 start de ALV waar leden live of digitaal aan kunnen deelnemen. Ter afsluiting eten we met elkaar een broodmaaltijd en is er gelegenheid om bestuursleden en medewerkers te spreken. Zien we jou daar?


Webinar – Seksuele ontwikkeling bij mensen met ASS
Woensdag 23 november | 20.00 – 21.30 uur
Meer informatie volgt

Tijdens deze avond zal Drs. Rianne van Dijken (Arts verstandelijk gehandicapten en seksuoloog NVVS) ons meer vertellen over de seksuele ontwikkeling bij mensen met een autismespectrumstoornis. Naast het delen van handige informatie en tips zal er ook voldoende gelegenheid zijn om vragen te stellen.


Webinar – Samenwerken met zorgverleners
Maandag 23 januari en 6 februari | 20.00 – 21.30 uur
Informatie & aanmelden

Als ouders of familieleden van iemand die veel zorg nodig heeft, weten jullie dat er vaak anderen nodig zijn om te ondersteunen in die zorg. Dat kan thuis zijn, op school of op een woongroep. Deze samenwerking kan een hele opluchting zijn, je hoeft het niet meer alleen te doen. Tegelijk kan het ook moeizaam gaan en uitdagingen met zich mee brengen, hoe laat je de ander toe in die zorg? Zien ze mijn kind wel echt? Hebben ze wel door wat mijn broer/zus nodig heeft?

Over dit samenwerken geeft Martine van der Burg 2 cursus -avonden. Vanuit haar werkervaring als begeleider op verschillende woonlocaties heeft zij ervaring in het samenwerken met ouders en het trainen van begeleiders hierin. Vanuit de Driehoekskunde (ontwikkeld door Chiel Egberts) wil zij hierin handvatten geven hoe je hierin de juiste samenwerking vind. Met als doel natuurlijk dat jullie kind of familielid de beste zorg krijgt. Tijdens de avonden zal er ruimte zijn om je eigen situatie in te brengen en bespreken.

Regelmatig worden online nieuwe activiteiten toegevoegd.