Dit Koningskind vraagt aandacht voor autisme in de kerk!

Het is de week van autisme hiermee wordt aandacht gevraagd voor mensen met autismespectrum-stoornissen (ASS). Het verwerken van informatie gaat bij mensen met ASS op een andere manier. In de samenleving en hun sociale omgeving stuiten mensen met ASS vaak op onbegrip. Ook in de kerk. Dit Koningskind richt zich deze week daarom specifiek op autisme in de kerk en geloofsgemeenschap. Hoe kunnen we deze mensen een fijne plek bieden? Hoe praat je met hen over geloof op een manier die aansluit bij hun belevingswereld?

Onbegrip
Dat mensen met ASS in ook in de kerk tegen moeite en onbegrip aanlopen, weet schrijfster Alianna Dijkstra maar al te goed. Ze heeft zelf ook autisme en schreef het boek: Is er een hemel voor autisten? Hierin deelt ze de verhalen van lotgenoten. Zo vertelt ze in haar boek over een man die vroeger te horen kreeg dat Jezus in je hart woont. In zijn jeugd kwamen juist de berichten over de eerste harttransplantaties en hij vroeg zich af of je, als je een nieuw hart kreeg, dan ook het geloof van de donor overnam. Mensen met autisme nemen door hun ander manier van informatie verwerken dingen vaak letterlijk, waardoor bij hem deze vraag ontstond. Zijn dominee kon er helaas helemaal niks mee. De jongen mocht op den duur maar één vraag per catechisatie stellen.

Vragenspel geloof en autisme
Dit Koningskind heeft samen met Alianna Dijkstra, andere ervaringsdeskundigen en professionals op het gebied van ASS het Vragenspel Geloof & Autisme ontwikkeld. De vragen houden rekening met de informatieverwerking van mensen met ASS. Zo zijn de vragen niet voor meerdere uitleg vatbaar, niet te open en wordt er zo min mogelijk beeldspraak gebruikt. Daarnaast bevat het spel extra uitleg over autisme en tips hoe je hier mee om kunt gaan. Het spel kan gebruikt worden op bijbelstudiegroepen, kringen of catechisaties, zodat mensen met ASS goed aan het gesprek kunnen meedoen. Ook zit er een leuke kennisquiz bij, want mensen met ASS zijn vaak dol op feitjes!

iedereen die met het vragenspel aan de slag wil, kan deze gratis aanvragen via onderstaande link.