Kinderkring – Verhaal en knutsel eerste adventszondag

Zacharias in de tempel

Zacharias gaat elke dag naar de tempel. Daar werkt hij. Zacharias is een priester. Hij zorgt ervoor dat de tempel schoon is. Hij praat met de bezoekers. En hij maakt offers. Dan maakt hij een vuurtje. Op dat vuurtje legt hij lekker ruikende kruiden. De rook gaat omhoog, naar de hemel. Het is een cadeau voor God.

Ook vandaag gaat Zacharias aan het werk. Hij doet de deur open en gaat op weg. Hij draait zich nog een keer om en zwaait naar Elisabeth. Dat is zijn vrouw. ‘Dag, tot straks!’ Elisabeth zwaait terug. Vandaag zwaait Zacharias nog harder dan normaal, zo blij is hij. Want vandaag mag Zacharias naar een bijzondere plek in de tempel. En daar mag hij een offer maken.

Hij alleen! Dat is een hele eer. Trots loopt Zacharias verder. Hij loopt zo snel als hij kan naar de tempel toe. Het gaat alleen niet meer zo héél snel, want Zacharias is al oud.

Bij de tempel staan al veel mensen te wachten. Ze willen allemaal een beetje in de buurt zijn als Zacharias het offer gaat brengen. Ze lachen naar hem en knikken trots. Ze bidden samen. Dan gaat Zacharias de tempel in. Hij alleen.

Het is stil in de tempel. Zacharias doet even zijn ogen dicht. Wat is het fijn om hier te zijn. Hij pakt houtjes bij elkaar en maakt een vuurtje. Even hoort Zacharias een geluid. Hij kijkt op. Hij ziet een engel staan. Zacharias schrikt heel erg. Hij doet zijn handen voor zijn ogen en bibbert.

‘Je hoeft niet bang te zijn,’ zegt de engel. ‘Ik heb goed nieuws voor jou.’ Heel voorzichtig kijk Zacharias door zijn vingers. De engel vertelt verder. ‘Jij en Elisabeth willen toch graag een kindje? Goed nieuws! Dat gaat gebeuren. Jullie krijgen een zoon. Johannes moet hij heten. Johannes zal heel belangrijk zijn. hij laat mensen de goede weg zien. De weg naar de Heer. Johannes zal jullie blij maken. Hij zal heel veel mensen blij maken!’

Nu houdt Zacharias zijn handen in de lucht. ‘Ik snap het niet,’ zegt hij. ‘Elisabeth en ik zijn al zo oud. We zijn zo oud als opa’s en oma’s zijn. Dan kunnen we toch geen kindje meer krijgen?’

De engel zegt: ‘Ik ben Gabriël. Ik ben altijd bij God in de buurt. God heeft dit aan mij verteld en daarom vertel ik het aan jullie.’

Zacharias kijkt nog steeds verbaasd. Hij wil wat zeggen, maar het lukt niet. Zijn tong doet raar.

‘Omdat je niet gelooft wat ik zeg, zit je mond op slot,’ zegt de engel. ‘Je kunt niet meer praten. Totdat Johannes geboren is.’

Zacharias gaat naar buiten. Daar wachten de mensen ongeduldig op hem. ‘Waar bleef je zolang?’ vragen ze. Maar Zacharias kan het niet vertellen. Hij probeert met zijn handen te vertellen wat er is gebeurt, maar de mensen snappen het niet. ‘Daar in de tempel is vast iets bijzonders gebeurt,’ zeggen ze tegen elkaar.

Een tijdje later is Elisabeth zwanger. Elisabeth is zo blij. Ze krijgen eindelijk een kindje!’

 

   

Klik op de sterren om het blad te openen en daarna af te drukken.