Meerstemmig gezongen Amen

Sinds een jaar zingen we het Amen meerstemmig. Dat wil zeggen: afhankelijk van waar je zit en hoeveel mensen er meedoen. Het lijkt ons daarom goed om het nog een paar keer te oefenen. Het gaat om het Amen ná de dienst. Vanaf 12 januari gaan we dit een twee keer oefenen o.l.v. Gerard Kloosterman (voor de ochtenddienst).

Meerstemmig wil zeggen dat de gemeente wordt opgedeeld in 4 groepen (en dat het Amen dus vierstemmig wordt gezongen). Deze groepen zijn:

– de hoge vrouwenstemmen
– de lage vrouwenstemmen
– de hoge mannenstemmen
– de lage mannenstemmen

Kenners van koormuziek zullen dit herkennen als de sopranen, de alten, de tenoren en de bassen.

De hoge vrouwenstemmen (de sopranen) zingen de melodie – zoals we die nu ook zingen:

 

 

 

De lage vrouwenstemmen (de alten) zingen:

 

 

 

De hoge mannenstemmen (de tenoren) zingen:

 

 

 

De lage mannenstemmen (de bassen) zingen:

 

 

 

Voor de alten en de bassen: let op de eennalaatste noot, dit is een open noot met stok; deze duurt langer dan normaal. Verder kunnen de lage mannenstemmen, de bassen bij de allerlaatste noot kiezen: velen zullen de hoge noot kiezen, maar mannen die echt laag kunnen zingen, mogen ook de lage noot “pakken”.

Samen klinkt het dan zo – en zo zal het ook worden getoond op de beamer:

 

 

 

 

 

 

Is het verplicht om voortaan zo te zingen, in je eigen “stemgroep”? Nee, u mag ook gewoon de melodie zingen, zoals u gewend bent. Maar toch klinkt het naar ons idee best aardig als in elk geval een deel dit wel doet. We hopen dus op voldoende deelname!

De commissie eredienst