In het holst van de nacht naar de kerk om God te aanbidden; waarom zou je dat doen? “Waarom niet?”, reageert dominee George uit Ghana, waar deze midnight prayers heel gewoon zijn. “Waarom zou je ’s nachts slapen als het leven zwaar is? Mensen kiezen er dan eerder voor om God te zoeken als antwoord op hun vragen.” In de nieuwe Naast (nu in de kerk!) gaat het over aanbidding: worshippen wereldwijd.
“Bewéég die heupen! Voel dat lichaam! Geef je in aanbidding aan God!” God gaf ons een lichaam en zintuigen en in de aanbidding mag ons hele wezen meedoen, leerde columnist Ronald in zijn multiculturele gemeente. Hoe hij dat zelf toepast – met een van nature iets minder swingend lichaam – lees je in deze editie. Ook Gerrit schrijft in zijn column over aanbidding in de Afrikaanse context, maar niet over de vrolijke, uitbundige variant waar je in eerste instantie misschien aan moet denken. Hij ervaart in Benin juist hoe het superstil wordt in de eredienst en wat er dan gebeurt.
Dat swingen en dansen (met de voetjes van de vloer) gebeurt in West-Afrika in het geheim. Uitbundig, onder begeleiding van een spectaculair kerkkoor, maar zonder dat de omgeving het merkt. Christenen hebben het moeilijk in dit streng-islamitische land.
“Er schuilt kracht in muziek”, merkt de Indiase evangelist Mathias terecht op. Dat blijkt ook dichterbij huis. Tijdens de Arabischtalige worship-bijeenkomsten in Rotterdam gebeurt iets bijzonders. “Dinsdagavond bij Het Kruispunt laat zien dat er meer is dan Opwekking en Geneefse psalmen in de rijk geschakeerde gemeente van onze Heer. Die Heer is over alle volken, talen en culturen”, vertelt Martijn Leeftink. “En de manier om Hem te bezingen en te prijzen, kan, ja móet dus ook in alle vormen en talen uit die verschillende culturen. Het raakt de harten van mensen die anders niet geraakt worden.”
Meer weten en lezen? Laat je inspireren en voel je verbonden met christenen wereldwijd! De nieuwste Naast (#5) ligt nu in de kerken! Mis ‘m niet!