Nieuws van SSRO (Stichting Steun Reformatie Oostenrijk)

Loof de HERE om zijn voorzienigheid! – kerkgroei in hartje Wenen-

‘Zou Ik dan geen hart hebben … voor deze grote stad?’ (Jona 4:11a)

Wenen is een miljoenenstad en was honderden jaren lang, tot aan de Eerste Wereldoorlog, het culture centrum van Midden-Europa. En nog steeds is Wenen een internationale stad met grote aantrekkingskracht. In het hart van Wenen startte in 2009 ‘New City Wien’ – een tweetalige eigentijdse gereformeerde kerk. De predikant, Brad Hunter, kwam over vanuit Amerika en de jonge kerk sloot zich aan bij het kerkverband van de ERKWB. In Wenen willen ze een kerk zijn voor de Oostenrijkers en voor de vele nationaliteiten die in de stad wonen, dus vandaar ‘New City Wien’.

God gaf veel zegen, ook in ledenaantal. New City Wien begon met een handjevol mensen in een kleine winkelpand. Maar al in 2012 groeiden ze daar uit. Aan de Wiedner Haupstrasse kwam een mooie ruimte vrij die heel geschikt was voor de zondagse kerkdiensten. Het was een prachtige plek die ook goed bereikbaar was. Al in 2016 moesten er dubbele diensten gehouden worden en werd duidelijk, dat ook deze locatie te klein was voor het groeiend aantal kerkgangers. Ideaal was het niet, maar waar vind je een nog groter gebouw om kerkdiensten te houden?

Het verlangen om in deze buurt van Wenen te blijven was groot. En God is goed! In 2019 leidde de HERE de gemeente naar twee aangrenzende panden, goed zichtbaar aan een belangrijke hoofstraat en op paar minuten lopen van een belangrijk metro-knooppunt. New City Wien was in staat om het kleinere pand in september 2020 te kopen en het sindsdien te renoveren. Het grotere pand ernaast kunnen ze van de christelijke eigenaar huren voor gebruik op zondagen.

Je kunt je voorstellen hoe enorm blij de gemeente in Wenen met hun nieuwe ‘thuis’ is. Ze ervaren het echt als een geschenk uit de hemel!

Op Paaszondag 4 april 2021 kon New City Wien voor het eerst samenkomen in het nieuwe kerkgebouw. Vanaf die zondag komt men elke week weer samen om Gods Woord te horen en Hem te loven. Wat een bemoediging en vreugde bracht dat na de Covid-beperkingen van het afgelopen jaar! Er is ruimte voor 275 personen. Vanwege de coronacrisis is dat aantal nog niet toegestaan. Alleen via registratie vooraf (via www.newcitywien.at) vooraf kunnen eigen leden en gasten de kerkdienst bijwonen.

In het kleinere gebouw is er genoeg voor de kinderclub, de oppas en ontmoeting na de dienst en door-de-weekse activitieiten. Begin mei kon meteen al de introductie-cursus voor mensen die lid willen worden of meer willen weten over New City Wien beginnen. Er meldden zich zo’n 15 deelnemers uit 8 verschillende landen aan, waaronder een paar nieuwgelovigen en zoekers. Zo begint men in Wenen weer te dromen over de kansen die hun gebouw biedt voor evangelisatie en discipelschap.

’Loof de HERE om zijn voorzienigheid!’

Zo brengt ds. Brad Hunter de dankbaarheid van de kerkleden van New City Wien onder woorden. Dat geldt niet alleen voor deze prachtige ruime locatie, maar ook voor de bereidheid om dit pand aan te kopen. Zelf bracht de kleine gemeente ruim de helft van de € 320.000 bij elkaar. Vanuit o.a. Amerika en Nederland is ook ruim € 130.000 opgebracht. De teller staat nu op € 290.000. Er is dus nog een kleine € 30.000 te gaan. Zou u / jij mee willen helpen om dat alsnog mogelijk te maken? Want het is toch geweldig, dat ook in Wenen, die grote stad met 1,9 miljoen inwoners, een kleine gemeente bestaat van oprechte christenen, die tot op de dag van vandaag groeit.


De Stichting Steun Reformatie Oostenrijk (www.ssro.nl) ondersteunt al bijna 35 jaar vier kleine gereformeerde ERWKB-kerken in Oostenrijk en Zwitserland en incidenteel ook de ERWKB-gemeente ‘New City Wien’. Hun nieuwe adres is Wiedner Haupstrasse 146, 1050 Wien. (zie voor meer informatie www.newcitywien.at en www.visionvienna.org).

Uw eenmalige gift kunt u overmaken op rekeningnummer      NL34 RABO 0312 8935 07  ten name van  SSRO te Hendrik-Ido-Ambacht  met als kenmerk  kerkgebouw Wenen