Nieuws van SSRO (Stichting Steun Reformatie Oostenrijk)

Twee Jannen brengen een bezoek aan de ERKWB van Neuhofen

Vlak voor de zomervakantie gingen twee oud-bestuursleden van de SSRO, Jan Los en Jan Krol, een weekend op bezoek bij de gemeente in Neuhofen. Daar was op zondag 27 maart 2022 dominee Jan Berend Wilmink uit Amersfoort-Centrum bevestigd als missionair predikant. Los en Krol hadden namens de SSRO Wilmink al eens in 2006 bezocht, toen hij als evangelisatiepredikant werkzaam was in het Belgische Gent om hem te polsen over een overgang van Gent naar Neuhofen. Om persoonlijke redenen kon daar toen geen sprake zijn. Wat niemand had verwacht gebeurde zestien jaar later.

De gemeente van Neuhofen heeft haar nieuwe predikant hartelijk ontvangen. Wilmink vertelde de beide Jannen over de nodige leeuwen en beren op de weg naar Neuhofen, zoals de moeite die het kostte om passende woonruimte te vinden. Uiteindelijk vond hij die in het nabijgelegen Kematen. Om de Oostenrijkers te begrijpen en te benaderen maakt hij o.a. gebruik van YouTube-opnamen van het leven in de ERKWB en de gemeente van Neuhofen. Bijzonder was voor Wilmink de ontdekking dat eeuwen geleden, toen protestanten werden vervolgd om hun geloof, ook christenen uit Neuhofen en Kematen daarvan het slachtoffer waren. Natuurlijk is dat een mooi aanknopingspunt om in gesprek te komen met dorpsgenoten voor wie het geloof minder betekent dan voor onze broeders en zusters daar.

In 1995 waren Krol en Los er getuige van dat de moeder van Maria Zagitzer, een van de leden van de gemeente, haar dochter volgde en lid werd van de kerk in Neuhofen. Op die zondag waren zij getuige van het feit dat oma Zagitzer haar geloof beleed. Ze was toen 64 jaar oud. Het was dan ook een blij weerzien toen de bezoekers oma, nu 91 jaar oud, in de kerkdienst weer mochten ontmoeten. Dat was voor allen een ontroerend moment.

Jan Los en Jan Krol zien terug op een indrukwekkend bezoek. Voor hen was het een rijke ervaring om na zoveel jaren te mogen zien dat het werk, dat in de 80’er en 90’er jaren is begonnen, nog steeds bestaat en ook vandaag nog vrucht mag dragen. Zij zien daarin terecht het werk van de HERE die soms onnavolgbare wegen gaat om zijn heilige Naam bekend te maken.

Dominee Wilmink zal Deo Volente de komende vier jaar in Neuhofen en omgeving werkzaam zijn als missionair predikant. Als SSRO willen we graag € 40.000 per jaar bijdragen om dit mogelijk te maken. Dat kan niet zonder uw hulp. We zouden het erg waarderen wanneer u eenmalig of regelmatig een gift zou willen overmaken op rekeningnummer  NL34 RABO 0312 8935 07 t.n.v. SSRO Hendrik-Ido-Ambacht onder vermelding van Neuhofen-Wilmink

Op die manier helpt u mee om het Evangelie in Oostenrijk te laten klinken!


De Stichting Steun Reformatie Oostenrijk ondersteunt al meer dan 25 jaar een aantal van de gereformeerde kerken in Oostenrijk, Zwitserland en Duitsland die samen de ERKWB vormen. Op dit moment zijn dat Basel, Graz, Neuhofen en Rankweil. In een sterk geseculariseerde omgeving brengt men daar in Woord en daad het Evangelie van Jezus Christus.

Kijk voor meer informatie op: www.ssro.nl of www.reformiert.at. Volg de SSRO op Facebook (SSRO.NL) of op Twitter (SSROnl).