Onderweg – Basaal leven

OnderWeg jaargang 5 nummer 14

In de vakantieperiode is er de gelegenheid om rust te nemen, te genieten van  rustmomenten en bezig te zijn met de kleine dingen. De kleine dingen als gave van God. De ervaring met de kleine dingen in de vakantieperiode relativeert de ‘belangrijke’ bezigheden in de rest van het jaar. Ook deze bezigheden krijgen alleen betekenis in de aanwezigheid van God. Dit vakantienummer gaat over geluk zoeken of gelukkig zijn met als thema ‘basaal leven’.

Bijzonder hoogleraar filosofie Maarten Verkerk schrijft over ultiem genieten. We zijn, als gelukkigste mensen van de wereld, op zoek naar geluk. Waar draait het nu echt om? Wat heeft geluk met zingeving te maken? Dick Mostert, leider van het Spectrum, centrum voor therapie en pastoraat, leidt mensen op om ‘het leven te leren leven’. In het interview vertelt hij dat het belangrijkste in je werk is om zelf de baas te blijven. God heeft de mens de rol van het beheer gegeven. In de reportage komen drie stemmen aan het woord over hun leven met minder inkomen, materie of mogelijkheden. Hoe ziet je leven eruit als je het met minder wilt of ineens moet doen?

Jan Matthijs van Leeuwen schrijft over een internationale conferentie, georganiseerd door mission-organisatie de Verre Naasten, samen met hogeschool Viaa en de TU Kampen. Toerusting, ontmoeting en bemoediging waren de drie grote doelen van de conferentie, die afgelopen mei in Zwolle werd gehouden. De volgende vraag hield zo’n dertig kerkleiders die aanwezig waren bezig: ‘Wat kan ‘mijn’ kerk bijdragen aan vrede en welzijn in de samenleving?’

Ga naar onderwegonline.nl/gratis voor een gratis en vrijblijvend proefabonnement.