OnderWeg jaargang 6 nummer 20
Nummer 18 van OnderWeg heeft als thema ‘de ‘Bijbel’ van Jezus. Oude verhalen opnieuw ontdekken’.
Met de komst van de NBV hebben heel wat mensen een NBV aangeschaft waarin de deuterocanonieke of apocriefe boeken als Macabeeën, Judith en Wijsheid zijn opgenomen. Dat zijn er ook nog de pseudepigrafen zoals 4 Ezra en Henoch. Wat zijn dit eigenlijk voor boeken? Wat is de rol van deze boeken? En wat is hun plaats in de hedendaagse uitleg van het Nieuwe Testament? De Bijbelse leefwereld van Jezus wordt gevormd door het Oude Testament, maar ook door de deuterocanonieke boeken en de pseudepigrafen. Dat is voldoende aanleiding om hier wat meer over te weten te komen.
Het themagedeelte opent met een interview met bijbelwetenschapper Arco den Heijer. Onbekend maakt onbemind. Dat geldt ook voor de zogenoemde apocriefe boeken die niet hoog op de leeslijstjes van bijbelgetrouwe christenen staan. Terwijl deze boeken ‘reflecteren op wie God is. Er zit in die boeken veel wijsheid, wij kunnen er onze winst mee doen.’
Apocriefe boeken: wat hebben we eraan en wat doen we ermee? Bijbelwetenschapper Sam Janse gaat in zijn beschouwing op deze vraag in.
Over de apocriefe boeken zegt de Nederlandse Geloofsbelijdenis in artikel 6: de kerk mag deze boeken wel lezen en ervan leren. Een mooi voorbeeld om te lezen en van te leren biedt het apocriefe boek Tobit, waarin de aartsengel Rafaël optreedt. Rob van Houwelingen volgt het verhaal.
Tot slot een ontmoeting met journalist Aad Kamsteeg. Twee nachten bleef hij op om de uitslag van de Amerikaanse presidentsverkiezingen te volgen. ‘Toen Pennsylvania werd uitgeroepen, kwam er een einde aan de nachtmerrie. En Trump gaat golfen. Ongelofelijk.’ De buitenlandse politiek houdt Kamsteeg nog altijd bezig. Dat hij zelf nog gelooft, ziet hij als genade.
Ga naar onderwegonline.nl/gratis voor een gratis en vrijblijvend proefabonnement.