Onderweg: De stille revolutie in de kerk. In gesprek over de waarheid

OnderWeg jaargang 6 nummer 15

Nummer 15 van OnderWeg heeft als thema ‘De stille revolutie in de kerk. In gesprek over de waarheid’.

Een aantal vragen komen in dit nummer aan de orde, zoals: Wat is er nog waar vandaag de dag? Het lijkt er steeds meer op dat iedereen zijn of haar eigen waarheid heeft. Is er in de kerk nog wel iets dat we met elkaar belijden? Mogen we elkaar aanspreken op waarheden in het geloof of is dat niet meer aan de orde?

Het themagedeelte opent met een beschouwing van Pieter Vos. Er is een grote diversiteit aan levensopvattingen en geloofspraktijk. Dat roept vragen op. Is er iets voor het oude principiële denken in de plaats gekomen? Kunnen we elkaar nog ergens op aanspreken? Is er nog iets dat als waar of goed geldt? Is er nog een verhaal waar je samen deel van uitmaakt?

Hierop volgt een interview met Remmelt Meijer. Hij zoekt naar antwoorden op de vraag: wat is waarheid in het gesprek met mensen aan de rand van de gemeente, kerkverlaters en grensgangers?

In de reportage een ontmoeting met Jannet de Jong-Wilts. Ze is adviseur van het Praktijkcentrum te Zwolle. ’Wij van het Praktijkcentrum doen niet aan waarheidsvinding of systematische theologie, daar zijn anderen voor. We komen meestal in beeld als er een knoop is doorgehakt en de gemeente daarmee verder moet.’

Ter afsluiting van het themagedeelte gaat Bram Beute in zijn essay in op de vraag: hoe ga je om met complottheorieën die bijvoorbeeld rond het coronavirus leven?

OnderWeg sluit af met een opinie-artikel van Peter Strating: ‘Het debat over racisme is er al jaren, maar was nog niet zo hevig als in onze tijd. Ik merk dat nu ook binnen de kerk over racisme en het slavernijverleden wordt gesproken. We kunnen niet meer om het gesprek heen.’

Ga naar onderwegonline.nl/gratis voor een gratis en vrijblijvend proefabonnement.