Onderweg – gamen

OnderWeg  jaargang 6 nummer 3

Nummer 3 van OnderWeg heeft als thema gamen. Gamen is niet meer weg te denken uit het leven van veel mensen. Vanuit een positieve, nieuwsgierige benadering maken we dit nummer over hoe gamen steeds meer verweven raakt met ons dagelijks leven en of dit wat met ons doet.

Het themagedeelte begint met een beschouwing die is getiteld: Is gamen een onschuldig tijdverdrijf of geestelijk gevaarlijk? Gaming is groots. Voorzichtige schattingen stellen dat Nederland ruim een miljoen gamers telt. Christenen denken behoorlijk verschillend over gamen. Marijn Vlasblom, voorganger van een baptistengemeente in Ede, gaat in op de vraag: ‘Gamen, wat kun je daar als gelovige mee?’

Johan houdt van gamen. Hij stond jarenlang voor de klas en schrijft boeken over theologie. Bij het jeugdwerk van de Protestantse Kerk (JOP) houdt hij zich met allerhande innovaties bezig. In het interview komt zijn visie op gamen naar voren. Hoe kijkt hij naar gamende pubers? En welke adviezen geeft hij ouders die daar moeite mee hebben?

In de reportage komen vier gamers aan het woord. Gamen is een levensstijl geworden voor het echtpaar Arno en Mieke. Marlieke is studente Medische Biotechnologie en gamer. Gideon zit in mavo 2 en gamet een tot drie uur per dag. Alle vier zijn ze christen. Wat spreekt hen in het gamen aan? Op welke manier speelt bij het gamen hun geloof een rol?

In de rubriek Eyeopener houdt Almatine Leene een Bijbelstudie over Hooglied 5:2. Als christenen praten over seksualiteit gaat het al gauw over wat wel en niet mag. Dit zorgt ervoor dat seksualiteit in een negatief daglicht komt te staan en veel christenen met schuldgevoelens rondlopen. Opvallend genoeg is de Bijbel veel positiever over seksualiteit. Van deze tekst in Hooglied druipt de erotiek af.

Ga naar onderwegonline.nl/gratis voor een gratis en vrijblijvend proefabonnement.