Onderweg – God ontmoeten in kunst’

OnderWeg jaargang 5 nummer 22

 Nummer 22 van OnderWeg heeft als thema ‘God ontmoeten in kunst’. Beeldende kunst kan iets van een openbaring hebben. Je kunt het gevoel hebben dat God zelf hierin tot je spreekt. Maar waar in de kunst is die stem dan te horen? God kan op heel diverse wijze doorbreken in onze werkelijkheid. Om de stem van God te herkennen is ontvankelijkheid nodig. In dit nummer worden de aanzetten onderzocht om kunst meer aandacht te geven in de kerk en de christelijke geloofsbeleving.

Het themadeel begint met een interview met beeldhouwer Britt Wikström. Zij wil werk maken voor en middenin de maatschappij, beelden die warmte en gelijkwaardigheid uitdragen.

In de reportage passeren twee kunstprojecten in kerken in Noord-Nederland de revue. Wat spreekt de mensen binnen en buiten de kerk aan in deze projecten en welke boodschap dragen deze kunstwerken juist in kerkgebouwen uit?

Jaap Cramer bespreekt in zijn beschouwing het thema ‘kunst als gebed’. Kunst drukt iets uit wat niet zomaar in woorden te vangen is. Iets hogers. Wat is dan dat hogere? Dit artikel gaat in op de vraag: ‘Hoe kan in kunst iets van Gods openbaring klinken?’

Het themadeel sluit af met een cursus kunst kijken voor advent. In kunst kunt je iets van God ontdekken. Een vijftal kunstwerken komen hier in beeld met een korte beschrijving die kan helpen iets van God te zien of te herkennen.

OnderWeg sluit af met het opinieartikel ‘presteren kun je afleren’ De cultuur van vandaag is vooral gericht op competenties, zelfontplooiing en carrière. Dat zijn waardevolle elementen. Het kan lijken alsof je alleen daardoor bestaansrecht en eigenwaarde creëert. Dat is onzin, meent Pieter Cnossen, directeur van Stichting Present. Naar elkaar omzien is veel meer waard.

Ga naar onderwegonline.nl/gratis voor een gratis en vrijblijvend proefabonnement.