Onderweg: ‘houden van God’

OnderWeg jaargang 6 nummer 18

 

Nummer 18 van Onder

Weg heeft als thema ‘houden van God’. Liefde is trouw, gehoorzaamheid en loyaliteit. Maar het gaat verder. Het gaat ook over wat je ten diepste beweegt en waarvoor je leeft. De volgende vragen komen aan bod in deze editie: wat betekent ‘houden van God’ in de Bijbel en de christelijke traditie? Waarom is dat voor vandaag relevant? Hoe oefen je je in de liefde voor God, zowel persoonlijk als in de kerk?

Het themagedeelte opent met een beschouwing van Bram Beute. ‘U zegt niet alleen “heb je naaste lief”, maar ook “heb Mij lief”.’ Wat is dat dan, houden van U? En hoe kunt U

ons gebieden om U lief te hebben? Liefde laat zich toch niet afdwingen? Op deze vragen gaat hij nader in.

Hierop volgt een interview met Herman Paul, hoogleraar in de Geschiedenis van de Geesteswetenschappen. Als bijzonder hoogleraar secularisatiestudies deed hij de afgelopen jaren onderzoek naar secularisatie. ‘Houden van God is de kern van deze zaak’. Maar waarom houd je van God?’ Het is een vraag waarop veel christenen waarschijnlijk niet meteen een antwoord paraat hebben. Ook Herman Paul moet hiervoor zoeken naar woorden.

In de reportage komen twee mensen aan het woord die elk op hun eigen manier van God houden. ‘Je kunt op veel verschillende manieren van God houden; Hij heeft ons niet voor niets zo verschillend gemaakt’. Anneriet Op de Dijk komt graag in actie als het gaat om het liefhebben van God. Jos Douma houdt ook van hard werken, maar in het centrum daarvan is stilte. Een stilte waarin hij God op de eerste plek zet en zegt: ‘Hier ben ik’ en ‘Hier bent U’. Beiden gaan in op de vraag: hoe doe jij dat, God liefhebben?

Tot slot een ontmoeting met Kees Zondag. Hij had een gouden rechterhand. Hij schilderde en tekende als creative services manager bij Douwe Egberts oplossingen voor problemen vaak letterlijk uit. Totdat hij in 2011 bijna volledig verlamd raakte. ‘Mijn leven is veel meer in het teken van dankbaarheid komen te staan.’

Ga naar onderwegonline.nl/gratis voor een gratis en vrijblijvend proefabonnement.