Onderweg – Ode aan de oudere

OnderWeg jaargang 5 nummer 10

Ouderen hebben veel te delen vanuit hun levenservaringen, maar zij lopen ook steeds meer op tegen beperkingen. Hoe wordt er maatschappelijk tegen ouderen aangekeken? En wat zegt de Bijbel over ouderen? Dit nummer van OnderWeg is een ode aan de ouderen om daarmee de waarde van mensen op leeftijd te laten zien, in kerk en maatschappij. Het thema is ‘waardevol oud(er) worden’.

Het themadeel begint met een fotoreportage van vier 85+’ers. Zij delen hun wijsheid over ouder worden. Daarna volgt een beschouwing van Jan Knepper over ‘Loslaten of anders vasthouden’. Veel ouderen ervaren het leven als een voortdurend loslaten. De vraag is hoe je bij het ouder worden de verlieservaringen kunt omzetten in een positieve inzet.

Het themadeel bevat verder een beschouwing ‘Over de geestelijke opgaven van het ouder worden’. Aan de ene kant doen we er alles aan om zo oud mogelijk te worden, maar aan de andere kant willen we zo lang mogelijk jong blijven. Er is weerstand om het land van de ouderdom te betreden. Wat is er geestelijk voor nodig om dit land wel binnen te gaan?

In het interview vertelt pastoraal werker Marijke Harmanny: ‘Ook ouderen zitten nog volop in de groei.’ Zolang je leeft, heb je een taak. Elk leven doet ertoe, iedereen is waardevol. Vanuit deze overtuiging bezoekt Marijke Harmanny zieken en ouderen.

Dit nummer van OnderWeg sluit af met een opinieartikel van Peter van Dolderen over rentmeesterschap. Wij westerlingen zijn consumptieziek en leven op veel te grote voet. Dat gaat ten koste van de aarde en van mensen elders op de wereld. Denken we soms dat we recht hebben op hun deel?

Ga naar onderwegonline.nl/gratis voor een gratis en vrijblijvend proefabonnement.