Onderweg: Onzichtbaar aanwezig. Engelen anno 2020

OnderWeg jaargang 6 nummer 9

Nummer 9 van OnderWeg heeft als thema ‘Onzichtbaar aanwezig. Engelen anno 2020’. In deze editie gaan we op zoek naar de aanwezigheid van engelen onder christenen. Enkele van de vragen die aan bod komen: Waar zijn Gods helpers onder ons? Zijn ze er of niet? En wat zou het uitmaken als ze er wel zijn, we dat ook geloven, maar we ze niet zien?

Het themagedeelte begint met een beschouwing van Rob van Houwelingen over ‘engelen anno 2020’. Wat weten wij op basis van de Bijbel over engelen? En hoe komt het dat wij zo weinig engelen zien, vergeleken met de Bijbelse tijd? Hoogleraar Rob van Houwelingen gaat op zoek naar mogelijke antwoorden. ‘Met een gesloten wereldbeeld kijken we niet verder dan onze menselijke horizon. Dan zijn die engelen misschien wel om ons heen, maar hebben wij ze niet in de gaten.’
Daarop volgt een interview met predikant en oud-wiskunde docent Wim Markus. Het woord ‘engelen’ doet hem te veel denken aan beeldjes die je in de tuin kunt zetten. ‘Als we spreken van boodschappers, dan weten we gelijk al dat het persoonlijkheden zijn die door God worden uitgezonden. ‘Engelen zijn geen kleine zelfstandigen, geen zzp’ers, maar gezondenen van God.’ Hierop volgt een bloemlezing van quotes en korte stukjes over engelenervaringen.

Over ruim een week herdenkt Nederland de bevrijding van 75 jaar geleden. Het is goed om zoiets te doen. En om te beseffen wat vrijheid betekent. Zeker in een deze crisistijd met sociale vrijheidsbeperking. Historicus James Kennedy, Amerikaan van geboorte, gaat in op de betekenis van vrijheid. Is deze betekenis in de loop der tijd veranderd en wat betekent vrijheid nu voor ons?

Tot slot een ontmoeting met Mieke Brink-Blijdorp. Zij was de eerste vrouw die afstudeerde aan de TU in Kampen. Ze ervoer het zelf niet als erg indrukwekkend, want ze wilde ‘gewoon’ het onderwijs in. Nu, ruim dertig jaar later, is de weg vrij om alsnog de kansel op te gaan. Maar daar denkt ze niet over. Haar roeping is van een andere aard.

Ga naar onderwegonline.nl/gratis voor een gratis en vrijblijvend proefabonnement.