Onderweg: Priester van de schepping. Groene theologie

OnderWeg jaargang 6 nummer 12

Nummer 12 van OnderWeg heeft als thema ‘Priester van de schepping. Groene theologie’.

De ecologische crisis is allereerst een geestelijke crisis. De hoofdvraag is hoe je de verhouding van mens en wereld ziet. Vragen die in deze editie aan bod komen zijn: Wat betekent het als je jezelf niet zozeer als rentmeester, maar als priester ziet in de schepping? En hoe maak je dat dan concreet?

Het themagedeelte begint met een beschouwing van Hans Burger ‘beeld van God: probleem of oplossing? ‘Wij – schepselen van God – zuchten, de schepping zucht. Je kunt je ontheemd voelen, onzeker over de toekomst. Wat betekent het dan dat wij beeld van God zijn?’

Hierop volgt een interview met Dave Bookless. Predikant in West-Londen, stadswijk Southall, oftewel Little India. Als kind van zendelingen ontdekte hij hier wat het is om je roeping te vinden in de lokale gemeenschap, op de plek waar je woont. Te midden van beton, drukte en eindeloos autoverkeer werkte hij er aan natuurbehoud. ‘Ik wil hier wortelen, vruchtbaar zijn.’

In de reportage schildert OnderWeg drie portretten van mensen die zeer bewust groene keuzes maken. Op welke manier geven Dorine van den Noort, Theo Vreugdenhil en Teunis Jacob Slob vorm aan duurzaamheid in hun bedrijf? Waarom is voor hen groen leven belangrijk en wat willen zij door hun levenswijze aan anderen meegeven?

In de rubriek opinie komt Corjan Matsinger aan het woord over De leefgemeenschap als school of life. ‘Een leefgemeenschap zoals die van de Wittenberg past in de trend van nieuwe woonvormen waar jongvolwassenen voor kiezen. Wat is er zo aantrekkelijk aan wonen in een groep?

Ga naar onderwegonline.nl/gratis voor een gratis en vrijblijvend proefabonnement.