Onderweg – Rentmeesterschap

Deze editie van Onderweg gaat met het thema ‘Rentmeesterschap’ in op wat het betekent dat de mens de opdracht heeft gekregen goed zorg te dragen voor de schepping. Wat zegt de Bijbel over het begrip heersen en wat betekent dit voor onszelf?

Het themadeel begint met een beschouwing van Paul Schenderling. De ecologische crisis is geen toekomstscenario meer maar een feit. Paul Schenderling pleit er in zijn artikel voor om de ingesleten on-Bijbelse scheppingsvisie te verwerpen en de Bijbelse visie op de schepping als de oplossing voor de ecologische crisis te omarmen.

Hierop volgt een interview met metereoloog en weerman Reinier van den Berg: ‘Vraag je eens af: is wat wij normaal vinden echt normaal of kan het ook anders?’ Na 32 jaar werkzaam te zijn geweest bij Meteo Consult, later genaamd: Meteogroup raakte hij betrokken bij het startende bedrijf PyrOil. De missie van dit bedrijf is om wereldwijd de enorme berg plastic afval te gaan opruimen, door er waardevolle zwavelvrije olie van te produceren. OnderWeg gaat met hem in gesprek over de vraag: ‘Waar ging het met de zorg voor de schepping fout en wat moet er nu gedaan worden?

In de reportage gaan Alfred Slomp, expert op het vlak van duurzaam winkelen en Wiggele Oosterhoff, beleidsmedewerker van het Contact Christen Agrariërs (CCA) in op de praktische vraag: ‘Kun je met jouw keuzes in de supermarkt de wereld een beetje beter maken?

Dit nummer van OnderWeg sluit af met het opinieartikel van Tjirk van der Ziel ‘Naar een christelijke ecologische spiritualiteit’. Hoe komt het dat ook veel christenen moeite hebben om duurzaamheid te omarmen? Het kan helpen om anders naar de natuur te kijken, namelijk als uitdrukking van Gods alomvattende aanwezigheid.

Ga naar onderwegonline.nl/gratis voor een gratis en vrijblijvend proefabonnement.