Onderweg – Sport en geloof

OnderWeg jaargang 5 nummer 9

Sporten in het alledaagse leven heeft een doel in zichzelf: sporten is spelen met je lichaam, spelen met je lichaam en de natuur (zoals klimmen of surfen) of spelen met jouw lichaam en dat van anderen (teamsporten). Sport laat ons daarnaast schoonheid ervaren en zien: jarenlange oefening brengt eenvoud, elegantie en schoonheid. Maar sport kan ook laten zien dat ons lichaam niet meer is zoals God het bedoelde. We krijgen de bal niet meer onder controle, herstellen langzamer, kennen soms ernstige beperkingen.

Pasen is de belofte dat ook onze lichamen verbonden zijn met de opstanding van Christus. Sport staat zo ook in het kader van het evangelie en kan ook verlangen oproepen. Dit nummer van OnderWeg heeft als thema ‘sport en geloof’ en koppelt sport aan de schepping en de herschepping (Pasen), aan schoonheid en spelen (sabbat) en zo aan het eren van God, onze schepper en herschepper.

Zo schrijft ds. Louren Blijdorp over ons bevrijde lichaam in sport, spel, en ook dans. ‘Een eredienst zonder dynamiek, waarin het lichaam niet meedoet in de lof op God, amputeert die lof op God.’ In het interview vertelt predikant en voormalig sportdocent Hans Riemer over onze lichamelijkheid en geloof. ‘Als je samen het element van lichamelijkheid ook in de kerk inbrengt, dan groei je in verbondenheid.’ Het thema sluit af met een fotoreportage waarin enkele gepassioneerde sporters vertellen over hun sport en het geloof.

Verder in dit nummer een gesprek met oud-eindredacteur van de Elisabethbode en columniste Dien de Haan (84): ‘Ik leef met de verwachting dat het beste nog komt.’ En een praktijkverhaal van Moniek Mol over het omgaan met tegenstellingen in de gemeente.

Ga naar onderwegonline.nl/gratis voor een gratis en vrijblijvend proefabonnement.