OnderWeg jaargang 6 nummer 14
Nummer 14 van OnderWeg heeft als thema ‘Tastbaar geluk. Over aanraking’.
Tast communiceert wederzijds en God vormde ons met zijn eigen handen uit de aarde. Volgens Chary Chapman is lichamelijke aanraking een van de vijf talen van de liefde. Aanraking is een zeer intense zintuigelijke ervaring. Hiermee verwijdert de anderhalvemetermaatschappij iets essentieel menselijks uit ons leven.
Pieter Kleingeld opent het themagedeelte met een beschouwing over ‘Tast is een bijzonder zintuig’. In onze maatschappij mogen we elkaar in deze periode bijna niet meer aanraken, daarom is het goed om te ontdekken hoe belangrijk aanraking is: om lief te hebben, liefgehad te worden door God en mensen en om schepsel van de Schepper te zijn.
Hierop volgt een interview met huisarts, docent en onderzoeker Pieter Barnhoorn. Hij is er duidelijk over: een mens heeft aanraking nodig. Hij is bang voor een langdurige ‘samenleving-op-afstand’, omdat die ‘weleens meer slachtoffers kan maken dan het coronavirus’.
De reportage zoomt in op twee beroepen waarbij aanraking noodzakelijk is. Hoe ga je daarmee om als zorgverlener in deze coronatijd? Hoe pakken de patiënten deze bijna contactloze periode op? Job Kiks en Pieta Kortlever over hun ervaringen met de anderhalvemeterregel.
Deze Onderweg sluit af met een ontmoeting met voormalig geschiedenisdocent en historicus Jaap Schaeffer. Hij wijdde generaties gereformeerde scholieren in in de wereld van volwassenen en vertelde over farao’s, Napoleon en Bismarck alsof hij er zelf bij was. Vanuit Duitsland blijft Jaap Schaeffer zich verwonderen over de raadselachtigheid van de wereld. ‘Als je in een persoonlijk God gelooft, zul je ook moeten aanvaarden dat Hij zichzelf niet uitlegt.’
Ga naar onderwegonline.nl/gratis voor een gratis en vrijblijvend proefabonnement.