Onderweg – Uitkijken naar het  bruiloftsfeest

OnderWeg jaargang 5 nummer 11

Deze editie van Onderweg gaat met het thema ‘leven als bruid van Christus’ in op wat bruid zijn van Christus betekent. Wat is de meerwaarde van het typisch vrouwelijke beeld bruid? In hoeverre leven we vanuit het verlangen naar de Bruiloft van het Lam? Hoe uit zich het verlangend uitzien naar het bruiloftsfeest?

Het themadeel begint met een beschouwing van hoogleraar praktische theologie Hans Schaeffer over de kerk als bruid van Christus. Hij bespreekt verscheidene aspecten van het Bijbelse beeld van het verlangen naar de bruiloft als bruid van Christus.

Daarna volgt een interview met justitiepredikant Jeannette Westerkamp. Op veel plaatsen gebruikt de Bijbel het woord ‘bruid’ voor de gemeenschap van Gods kinderen. Wat wil dit beeld zeggen en wat betekent het om als bruid te leven in verwachting van de bruiloft?

In de Bijbel wordt Gods volk de bruid genoemd. In eerste instantie lijkt dat een goede reden om dat beeld niet persoonlijk toe te passen. De Bijbel gebruikt meestal collectieve beelden voor gelovigen. Toch zijn er heel wat christenen geweest die zichzelf zagen als bruid van Christus. Bram Beute bespreekt in zijn artikel dit ogenschijnlijke dilemma.

Dit nummer van OnderWeg sluit af met het opinieartikel van Jan van Helden ‘Het sprookje over geloof, hoop en liefde’ over de manier waarop de bekering tot het christelijk geloof van juf Ank wordt gepresenteerd in de televisieserie De luizenmoeder. Haar geloof wordt als heimwee neergezet. Dit betekent dat de stem van het evangelie nog altijd gehoord wordt. Kerken mogen meer dan ooit het geloof uitleven op zo’n manier dat de heimwee gevoeld wordt naar niets minder dan God zelf.

Ga naar onderwegonline.nl/gratis voor een gratis en vrijblijvend proefabonnement.