Onderweg: Wie is jouw zondebok? Genadig rechtdoen.

OnderWeg jaargang 7 nummer 4

Nummer 4 van OnderWeg heeft als thema Wie is jouw zondebok? Genadig rechtdoen.

Deze lijdenstijd is een tijd van bezinning en van erkenning van (eigen) schuld en tekortschieten. We hebben de neiging om de ander tot zondebok te maken. Maar Jezus leert ons een andere weg. Hij is door God tot zonde gemaakt. Hij is de echte zondebok. Zoek bij Hem inspiratie voor persoonlijke erkenning van schuld en leg die last op Christus.

Dit nummer begint met een interview met CU-politicus Gert-Jan Segers. Als iets niet goed gaat, is het altijd een ander die daar verantwoordelijk voor is. Een trend die overal aanwezig is en zeker in de politiek, is de ervaring van Gert-Jan Segers: ‘Het voelt slecht als wij de controle kwijt zijn. We willen daar vat op hebben. En dus moet er iemand schuldig zijn.’

De meeste mensen deugen, maar wie niet deugt, wordt gecanceld. Cancelculture lijkt een ritueel waarbij we als samenleving wanhopig op zoek zijn naar het goede en het kwaad willen uitwijzen. Het is wel gemakkelijk om iemand als zondebok aan te wijzen, maar is dat niet tegelijk hypocriet? Wat is je plek als christen hierin? Waar is Christus? Bram Beute en Jaap Cramer gaan op zoeken naar antwoorden.

Arie Kok zocht contact met Ineke Baron en Ineke van Dongen. Zij behandelen vraagstukken waarmee velen worstelen: schuld erkennen, genadig omgaan met iemand die de fout is ingegaan en werken aan herstel voor slachtoffer en dader.

Tot slot een ontmoeting met auteur en stiltetrainer Mirjam van der Vegt. Hoe bewaart zij zelf de rust in wankele tijden? ‘Ik ben geen goeroe, ik mag dagelijks door de mand vallen – en dat doe ik met verve.’

Ga naar onderwegonline.nl/gratis voor een gratis en vrijblijvend proefabonnement.