Uit en voor de gemeente

Allereerst een woord van welkom aan de fam. Moes. Gouke, Danielle en jullie kinderen Jaron en Rachel, we hopen, dat jullie je snel thuis zullen voelen in onze gemeente. Jullie zijn komen wonen op Aduarderdiep 7.

Dit is de tijd van verwachtingen. Welke verwachtingen heb jij? Dat is net even iets anders als: wat wens je, of waar verlang je naar? Het heeft te maken met kijken naar het nu; het overdenken van het verleden; en dan bedenken: wat gaat er komen.

Er is een nieuw kabinet. Nou ja, nieuw? Het is een voortzetting van het ‘oude’. Het bestaat in elk geval uit dezelfde partijen. De verhoudingen zullen wel anders zijn. En ze hebben gezegd het anders te willen doen. Tja er is wel meer beloofd. De toekomst zal uitwijzen, wat er van terecht komt.

Nog even en we hebben de kortste dag van het jaar gehad. Dan zal het weer langer licht zijn. Wat zal er komen?

De afgelopen weken hebben we gebladerd in het plakboek van Lucas. (kijk ook even voor dagelijkse stukjes op plakboekvanlucas.nl) De kaarsen zijn aangestoken. Licht in het duister. In het plakboek beelden van herinneringen: een tempel, een huisje, zwangerschap, familie. En daarbij een boodschapper van God. Oude beloften worden nieuw leven ingeblazen. God zal licht sturen in een donkere wereld. Daar kan je een lied over zingen: God is de heerser over alle machthebbers. Hij stuurt de geschiedenis. En die belofte nemen we mee in onze verwachtingen: bij alle heersers is God de heerser. En Hij heeft een nieuwe wereld beloofd. Een betere wereld. Een wereld zonder pijn, zonder ziekte. Een wereld zonder verdriet. Zover is het nu nog niet. We leven in een niet-perfecte wereld. De mensen om ons heen zijn niet perfect. Onze machthebbers zijn niet perfect. Zelfs in de kerk, waar de volgelingen van God zich verzamelen is het niet perfect. We maken fouten. Allemaal. Jij ook. Fouten met gevolgen. Gevolgen die pijn doen, verdriet opleveren. En nee, dat is niet alles. Er is al licht in deze wereld. Er is ook veel mooi. Niet alles is fout of gaat fout. Maar het is wel beperkt.

Blader maar eens in je eigen plakboek, dan zie je het wel.

En de verwachting, de hoop, die we met ons meedragen is: God doet er iets aan. Het wordt weer licht..  Tenminste ik hoop, dat je dat verwacht.

HJJP