Zelf meezingen met de MarcusPassie

Voor de uitvoering van de MarcusPassie van John Kuiper en Peter Sneep is niet veel nodig: Een voorlezer, aanwezigen, een orgel en een organist. De aanwezigen zijn niet alleen luisteraars, ze vormen ook het koor. Ook dat is bijzonder. Tussen de voorgelezen Bijbelgedeelten door zingen ze liederen op bekende melodieën. Daaronder bevinden zich veel verzen uit de berijmde psalmen. Die vertellen vaak precies wat er omging in Jezus toen hij zijn lijden onderging. Ook verwoorden ze wat de omstanders denken en zeggen, of geven ze een reactie op wat gebeurt in het lijdensverhaal.

Eigenlijk werkt de MarcusPassie net zoals de Johannes Passion en de Mattthäus Passion van J.S. Bach. Hij voegde aan de Bijbeltekst koren, koralen en aria’s toe. De MarcusPassie van John Kuiper en Peter Sneep is – oneerbiedig gezegd – ontdaan van Bachs franje. De aanwezigen zijn én koor én solist én toehoorders. Ze zijn podium en zaal tegelijk. De uitvoering is daardoor interessant voor kenners van kerkmuziek en muzikale leken.

In alle eenvoud is de MarcusPassie indrukwekkend. Het orgel beeldt de sfeer van de lezingen en de liederen uit in alle mogelijke klankleuren. Het kan fluisteren, huilen, klagen en schreeuwen. Het orgel huilt mee bij het verraad van Petrus, het schreeuwt: ‘Mijn God, mijn God, waarom verlaat Gij mij?’.

De MarcusPassie is niet alleen een kunstwerk. Juist door het meedoen van de aanwezigen wordt wat in de Bijbel staat tastbaar. Jezus, Zoon van God, was op aarde om mensen te redden.

John Kuiper en Peter Sneep zijn in 2001 begonnen met de MarcusPassie in een klein kerkje in Franeker. In de dagen erna bezochten de grote en kleine plaatsen met de passie. Sindsdien gaan ze ieder jaar in de tijd voor Pasen het land in. Sinds 2005 voeren ze op dezelfde manier ook een kerstoratorium uit.

In 2018 wordt de MarcusPassie uitgevoerd op:

di 27-03        Onstwedde – Gereformeerde kerk – Dorpsstraat 5

wo 28-03      Ureterp – GKV de Levensbron – de Feart 85

vr 30-03       Aduard – Ontmoetingskerk – Kloosterstraat 15-17

za 31-03        Amersfoort – De Kandelaar – Heiligenbergerweg 64

Aanvang: 19.30 uur
De toegang is gratis. Er zal wel een deurcollecte worden gehouden.
Na afloop is er gelegenheid om koffie of thee te drinken en nog even door te praten.

Kijk ook op www.marcuspassie.nl