zo 12 apr – Kinderkring

Samen praten:
Vandaag vieren we Pasen, wat vieren wij met Pasen?

Samen lezen:
De zee als bondgenoot:

Voor hen ligt de zee. Achter zich horen de Israëlieten het geluid van honderden wagens met soldaten van Farao, de koning van Egypte. Ze waren toch vrij? Farao heeft hen zelf laten gaan, weggestuurd zelfs! Nooit meer zouden ze voor Farao hoeven werken. De Heer gaat toch met hen mee? Mozes heeft het gezegd en ze zien het ook: een engel van de Heer wijst hen de weg en de wolk gaat voor hen uit. Maar wat heb je aan een engel, wat heb je aan een wolk als er honderden soldaten achter je aankomen?

Het is nacht. Dan verdwijnt de engel. Dan verdwijnt de wolk. De Heer laat hen in de steek! Bang kijkt iedereen achterom, naar de paarden, de wagens, de soldaten. Ze horen de paardenhoeven klepperen, de wagenwielen ratelen, maar ze zien de Egyptenaren niet meer. Ze zien de engel en ze zien de wolk. Als een muur van licht midden in de nacht staan de engel en de wolk tussen de Israëlieten en de Egyptenaren.

‘Niet bang zijn’, zegt Mozes. ‘Vandaag zullen jullie zien dat de Heer voor ons zorgt. Jullie hoeven niets te doen, de Heer zal voor ons vechten. Nooit meer zien jullie de Egyptenaren terug.’ Dan draait hij zich om naar de zee, steekt zijn staf erover uit zoals de Heer het hem heeft gezegd. De Heer laat het waaien, de hele lange nacht waait een harde oostenwind de zee doormidden. Over droge grond lopen de Israëlieten door de zee. Links van hen een muur van water, rechts van hen een muur van water, achter hen een muur van licht. En daar weer achter geklepper en geratel en geschreeuw. Woedend geschreeuw. Tot het ochtend wordt. De Israëlieten bereiken de overkant op droge voeten. Mozes draait zich om en strekt zijn stok over uit de zee, zoals de Heer het hem heeft gezegd. De wind gaat liggen en de watermuren storten in. Stil is het bij de Israëlieten, muisstil. Achter zich horen ze gesop en geplons en geschreeuw. Angstig geschreeuw. Tot het stil is, doodstil.

Dan jagen de Israëlieten de stilte weg. Ze zingen het uit van levenslust. Een lied voor de Heer die te vertrouwen is!

Samen praten:
Wat heeft het verhaal van de bevrijding van de Israëlieten te maken met Pasen?

Samen zingen:
https://www.youtube.com/watch?v=81j2UhheO_w

Om te maken: knutsel de Israëlieten door de rode zee

(Klik op de afbeelding voor de knutselplaat)