zo 17 feb – Choral voices

Hierbij nodigen wij u uit voor de Choral Evensongs van 17 februari om 17 uur in de Nieuwe Kerk te Groningen. De toegang is vrij, er is een collecte bij de uitgang.

Toelichting op de muziek die uitgevoerd wordt.

Als “Introit”wordt uitgevoerd Lighten our darkness van Alexander L’Estrange (geb. 1974). Hij zette de derde collect van de Responses op muziek. In dit muziekstuk wordt op een verstilde en intieme wijze om bescherming gevraagd voor de komende nacht.

De preces en responses zijn van John Barnard (*1948). Vooral de zetting van The Lord’s Prayer is een juweeltje en een voorbeeld van de hedendaagse Anglicaanse koortraditie.

De Psalm die het koor reciteert is psalm 10. Een psalm met een existentiële beginvraag: “Waarom HEER, bent u zo ver en verbergt u zich in tijden van nood?”

De vaste onderdelen Magnificat (Lofzang van Maria) en Nunc dimittis (Lofzang van Simeon) zijn van William Byrd (ca. 1543 tot 1623). Hij werkte samen met Thomas Tallis als organist en koorleider van de Chapel Royal. Zijn Second Service zal in de smaak vallen bij liefhebbers van oude muziek. Ensemble-zang wordt afgewisseld met fraaie partijen voor solisten uit het koor.

De Anthem is van de hedendaagse Amerikaanse componist Anthony Piccolo die zijn muzikale opleiding in Engeland volgde. In zijn tijd als zanger in het koor van Saint Paul’s Cathedral Londen kwam hij in aanraking met Barry Rose en componeerde een prachtig werk voor orgel en koor The Key.

De tekst van deze Anthem komt van de negentiende-eeuwse dichteres Christina Rossetti die vooral bekend is van haar gedicht ‘In the bleak mid-winter’, een carol die veel gehoord kan worden rondom kerst.

In The Key gaat het over de liefde. “Van alles wat Christus is, van alles wat Hij zegt, is Liefde de sleutel”.