zo 17 mrt – Choral Evensong for Lent

Op zondag 17 maart om 17uur is er een “Choral Evensong for LENT” in de Nieuwe Kerk te Groningen, Nieuwe Kerkhof 1. De toegang is vrij, er is een collecte bij de uitgang. Uitvoerenden zijn: Choral Voices, o.l.v. Daniël Rouwkema en Mattijs de Vreugd, orgel. Officiant is Rev. Sam van Leer, predikant van de Anglicaanse gemeenschap in Groningen.

Informatie over de muziek
Zondag 17 maart is de tweede zondag van de 40-dagen tijd. In de Engelstalige wereld noemt men deze periode van het jaar Lent. In de christelijke traditie is dit een periode van inkeer en vasten. In deze “Choral Evensong for LENT” zingt Choral Voices muziek die in het teken staat van versobering en verstilling.

De Introit is het Christus Factus Est van Felice Anerio (geb. 1560), een Italiaanse componist uit de late Renaissance. De eerste maten doen denken aan de stijgende secunden waarmee Giovanni Battista Pergolesi ca. 200 jaar later zijn Stabat Mater laat beginnen. De tekst uit 2 Filippenzen (vers 8 en 9) kijkt vooruit naar Christus’ dood aan het kruis en is effectvol op muziek gezet. Het is een prachtig a-capella begin van deze Evensong.

Na de Preces van Peter Nardone, tot voor kort Director of Music in Worcester Cathedral, klinken de laatste 16 verzen van Psalm 119 op een tweetal chants. De eerste is van Henry G. Ley (1887-1962) die werkzaam was in Christ Church Oxford en Eton College. De tweede is van John Soaper (1743-1794).

Het Magnificat is van de wereldberoemde minimalistische componist Arvo P ä rt (geb. 1935 in Estland). Het werk werd geschreven in 1989 in de tintinnabuli-stijl die halverwege de jaren ’70 door P ä rt werd ontstond naar aanleiding van zijn ervaringen met mystiek en gregoriaans.

Het Nunc dimittis wordt gezongen op “kloostertoon” (Gregoriaans), een manier van zingen die in Engelse Kathedralen en Colleges veel gebruikt wordt om psalmen en andere vaste gezangen te reciteren in de 40-dagen tijd en advent.

De Anthem is een verklanking van de eerste verzen van Psalm 137 Super Flumina Babylonis van Giovanni Pierluigi da Palestrina (1525-1594) die werkzaam was in het Vaticaan.

Uiteraard is er ook in deze Evensong ruimte voor samenzang.